wareber

linkoverzicht.be

Desselgems Velodroom

Zeventig jaar geleden was de Desselgemse aarden wielerbaan een gekend en bij de wielerliefhebbers sterk gewaardeerd centrum van wie-lerbedrijvigheid. Alle grote baanrenners uit die tijd leverden er voor soms vierduizend toeschouwers sportspektakel van de bovenste plank. De Desselgemse velodroom stond die jaren vooral in het middelpunt van de belangstelling daags na de Ronde van Frankrijk met zijn primeurprogramma waaraan alle Belgische vedetten en de beste onafhankelijken deelnamen.

Door de clubleden zelf gegraven in 1930, moest het aarden kuipje veel te vlug verdwijnen door de komst van een andere eigenaar einde 1935. Onder de leiding van toenmalig voorzitter Medard Coeman bouwde de ambitieuze veloclub in 1930 eigenhandig een aarden velodroom uit op ter beschikking gestelde grond aan de Meierie Alle clubleden - zowat een vijftigtal - werkten mee aan dit groots project. Velen onder hen wisten als steenbakkers bij de plaatselijke bedrijfjes zeer goed hoe de aarde in de gewenste plooi gebracht kon worden. Met de werkijver en de deskundige inbreng duurde het dan ook niet lang vooraleer de aarden piste te Desselgem tot de realiteit behoorde. Nadat het profiel van de velodroom was uitgetekend, werd de piste uitgegraven met spade en schop. De Desselgemse velodroombouwers hadden zich geen voorbeeld gesteld, maar later bleek dat voortreffelijk werk geleverd was.

Het oppervlak werd met behulp van planken vastgehamerd. De bochten werden verhoogd met behulp van een houten skelet, waarop dan de aarden bodem kwam. De piste werd ingereden door de toenmalige onafhankelijke André Mortier en na enkele wedstrijden werd het baanvlak geperfectioneerd. Zo moesten ondermeer de bochten nog een grotere helling krijgen. Vijf jaar lang nam de aarden velodroom een belangrijke plaats in bij de wielerliefhebbers uit het hele land. Het succes van de velodroom was overweldigend. Aan de aankomstlijn waren zitplaatsen voorzien en de rest van de ovale omloop bestond uit staanplaatsen. Er werd voor gezorgd dat iedereen het schouwspel der renners goed kon volgen. Het publiek kon ook op het binnenplein terecht.

Van 1930 tor 1935 bood de aarden piste tientallen wielerhoogdagen aan de duizenden velodroomliefhebbers uit West- en Oost-Vlaanderen. Veloclub De Leiezonen slaagde erin om alle belangrijke Belgische renners uit die tijd naar de Desselgemse piste te lokken. Zonder één uitzondering hebben zij op de aarden velodroom in Desselgem gereden./

Gewoonlijk werd een ploegkoers over honderd kilometer georganiseerd met om het halfuur een sprint. De vliegende Hollander: Piet van Kempen uitgezonderd waren alle kampioenen uit die tijd te zien in Desselgem. De allergrootste uit die tijd, Jules Van Hevel uit Ichtegem, kwam geregeld voor spektakel zorgen. Andere kampioenen die te Desselgem spektakel brachten waren Poeske Scherens, Karel Kaers, De Bruycker, Gaston Rebry, Frans Bonduel, Van Rijsselberghe, De Neef, Vissers, Charlier, Jan Aerts, Jan Wauters, Van Slembrouck, Haemerlinck, Cyriel Omey en Rietje Rijsman(uit Desselgem), Delbeke (uit Harelbeke), De Muysere en al de belangrijksten uit die tijd. Bij de onafhankelijken vermelden we o.a. Marcel Kint, Fons Schepers, Danneels, Hurdebeke, Duyvejonck, Vandenberghen, Devolder, Baert (uit Ingelmunster), Matthijs, Duerloo, De Rijck, Rietje Rijsman, Mortier en Gernay. Briek Schotte was met zijn 15-16 jaar bij het verdwijnen van de velodroom nog te jong om echte koersen te hebben gereden op de piste in Desselgem. Zoals vele scholieren kwam hij na school wel regelmatig op de piste rijden. De velodroom was 250 m lang met 75 m aan de lange zijden en 50 m in de bochten.

De laatste grote meeting op de gekende Desselgemse aarden piste vond plaats na de Ronde van Frankrijk in 1935. Datzelfde jaar moest het perceel grond waarop de velodroom lag, terug in zijn oorspronkelijke staat gebracht worden. Het stuk grond behoorde aan de familie Willaert, die deze attractie gunstig gezind was. Maar in 1935 werd het perceel verkocht aan de familie Vanwijnsberghe. De Desselgemse velodroom moest wijken voor de vlasnijverheid. Er werd een vlasbedrijf en een woning voor de eigenaar op gebouwd. Momenteel is daar een autokerkhof gevestigd. , De veloclub slaagde er immers niet meer in een nieuwe velodroom uit de grond te stampen.Cyriel Van Hauwaert

Cyriel Van Hauwaert

home2.planetinternet.be/pl520366/paginacyriel.htm


geschiedenis Baanwielrennen

geschiedenis Baanwielrennen

www.ethesis.net/wielerbaan/wielerbaan_inhoud.htm


velodroom Ieper

velodroom Ieper

home2.planetinternet.be/pl520366/de_ieperse_velodroom.htm


Velodrooms bijlage ethesis

Velodrooms bijlage ethesis

www.ethesis.net/wielerbaan/wielerbaan_inhoud.htm


wielerparcours baansport

wielerparcours baansport

www.wielerparcours.com/thesis-baansport_deel_1.html(C) Jouwpagina.nl - Link aanvragen? Vragen? Opmerkingen? Contacteer deze beheerder.